Főoldal -> Környezetvédő mezőgazdaság a Hegyvidéken- szeminárium
Környezetvédő mezőgazdaság a Hegyvidéken- szeminárium
Környezetvédő mezőgazdaság a Hegyvidéken

Közös Agrárpolitikai tájékoztató fórum Csíkszeredában

Tájékoztató fórumot tartottak Csíkszeredában a térségi gazdák és gazdaszervezetek számára az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának támogatási rendszeréről. A rendezvényre a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott PACINFO projekt (www.hegyvidek.ro) keretében került sor. A projekt és a szeminárium fő célja, hogy felkészítse a gazdákat a soron következő időszak támogatási programjainak alapelveivel és feltételeivel kapcsolatban, különös tekintettel a környezetvédelmi normák betartásának szükségességére. Ennek megfelelően a legilletékesebb mezőgazdasági és a környezetvédelmi szakemberek tájékoztatták a gazdaszervezetek képviselőit a Közös Agrárpolitika támogatási rendszereiről.

A szemináriumot Kovásznai Sándor, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség  projektmenedzsere nyitotta meg, ismertetve a nyertes pályázat tevékenységeit, országos fontosságát. Az első előadó, Tánczos Barna szenátor a helyi, kisléptékű hegyvidéki gazdálkodás szempontjából értékelte a Közös Agrárpolitika újdonságait, kihangsúlyozva többek közt, hogy egyes környezetvédelmi feltételek térségünk gazdálkodói számára magától érthetődőek (mint például a magas értékű gyepterületek megőrzése és hasznosítása), és az új vidékfejlesztési program várható támogatásai elsősorban a családi típusú gazdálkodások számára jelent fejlődési lehetőséget a Hegyvidéken. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Török Jenő, a hegyvidéki gazdálkodás szakmai kihívásairól tartott rendkívül szerteágazó előadásának egyik legfontosabb következtetése a gazdaösszefogások szükségessége a hatékonyság növelése és a versenyképes értékesítés érdekében. Ezeket az összefogásokat a vidékfejlesztési támogatási rendszer is ösztönzi. Haschi András, a Megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség igazgatója a terület alapú támogatási rendszer jelenleg is ismert konkrétumairól beszélt, kiemelve, hogy a rendszer még mindig folyamatos alakulásban van. Az igazgató részletesen ismertette az úgy nevezett kizöldítés feltételeit, és a hegyvidéki térségnek járó, valamint az agrár-környezetgazdálkodási kiegészítő támogatások alapelveit. Végezetül Bakó Csaba, a Megyei vidéki beruházások hivatalának képviseletében, az új Vidékfejlesztési Programot ismertette, részletezve a mezőgazdasági üzemek beruházási támogatásainak várható formáit.

A rendezvény egy kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a jelenlévő mintegy negyven gazdálkodó megfogalmazhatta kérdéseit és első kézből kaphatott információt az eljövendő időszak ismert jogosultsági feltételeiről.

Vissza
Azonosítás
Email-cím:
Jelszó:
Eseménynaptár
Partnereink