Főoldal -> Hírek és események
Hírek és események
Legyen naprakész a PACINFO projekt híreiből, vegyen részt a rendezvényeken és értesüljön a legfrissebb projekteredményekről! A legfrissebb információk a projekteseményekről elérhetőek az alábbi eseménynaptárban.

A konferenciáról, plakát kampány
Policy paper
Szakminisztérium által közétett intézkedések vázlatai
Környezetvédő mezőgazdaság a Hegyvidéken- szeminárium
Környezetvédő mezőgazdaság a Hegyvidéken

Közös Agrárpolitikai tájékoztató fórum Csíkszeredában

Tájékoztató fórumot tartottak Csíkszeredában a térségi gazdák és gazdaszervezetek számára az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának támogatási rendszeréről. A rendezvényre a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott PACINFO projekt (www.hegyvidek.ro) keretében került sor. A projekt és a szeminárium fő célja, hogy felkészítse a gazdákat a soron következő időszak támogatási programjainak alapelveivel és feltételeivel kapcsolatban, különös tekintettel a környezetvédelmi normák betartásának szükségességére. Ennek megfelelően a legilletékesebb mezőgazdasági és a környezetvédelmi szakemberek tájékoztatták a gazdaszervezetek képviselőit a Közös Agrárpolitika támogatási rendszereiről.

A szemináriumot Kovásznai Sándor, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség  projektmenedzsere nyitotta meg, ismertetve a nyertes pályázat tevékenységeit, országos fontosságát. Az első előadó, Tánczos Barna szenátor a helyi, kisléptékű hegyvidéki gazdálkodás szempontjából értékelte a Közös Agrárpolitika újdonságait, kihangsúlyozva többek közt, hogy egyes környezetvédelmi feltételek térségünk gazdálkodói számára magától érthetődőek (mint például a magas értékű gyepterületek megőrzése és hasznosítása), és az új vidékfejlesztési program várható támogatásai elsősorban a családi típusú gazdálkodások számára jelent fejlődési lehetőséget a Hegyvidéken. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Török Jenő, a hegyvidéki gazdálkodás szakmai kihívásairól tartott rendkívül szerteágazó előadásának egyik legfontosabb következtetése a gazdaösszefogások szükségessége a hatékonyság növelése és a versenyképes értékesítés érdekében. Ezeket az összefogásokat a vidékfejlesztési támogatási rendszer is ösztönzi. Haschi András, a Megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség igazgatója a terület alapú támogatási rendszer jelenleg is ismert konkrétumairól beszélt, kiemelve, hogy a rendszer még mindig folyamatos alakulásban van. Az igazgató részletesen ismertette az úgy nevezett kizöldítés feltételeit, és a hegyvidéki térségnek járó, valamint az agrár-környezetgazdálkodási kiegészítő támogatások alapelveit. Végezetül Bakó Csaba, a Megyei vidéki beruházások hivatalának képviseletében, az új Vidékfejlesztési Programot ismertette, részletezve a mezőgazdasági üzemek beruházási támogatásainak várható formáit.

A rendezvény egy kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a jelenlévő mintegy negyven gazdálkodó megfogalmazhatta kérdéseit és első kézből kaphatott információt az eljövendő időszak ismert jogosultsági feltételeiről.

A hegyvidéki élet napja
Esemény dátuma: 2014. október 26.
Helyszín: Csicser Farm, Székelyudvarhely

 
Program:

Egész napos programok:
  • Termelői vására
  • Infó sátor
  • Fénykép kiállítás
  • Kisállat kiállítás
  • Pásztor kutya kiállítás
  • Régi és új mezőgazdasági gépek kiállítás
10:00 - 10:30   Pásztor kutya bemutató

10:30 - 11:30   Szövő, fonó bemutató

11:30 - 11:20    Vaj, sajt, túró készítés

11:20 - 12:20  Szénakazal rakó ügyességi verseny

12:20 - 13:20 Szénaboglya cipelő verseny

13:20 - 14:20 Szalmabála gurító verseny

14:20 - 14:50 Dávid Vára Herbária: Gyógynövény bemutató

15:00 - 16:00 Néptáncoktatás kicsiknek és nagyoknak

16:00 - 17:00 Székely viccek, székely humor Zsók Levente előadásában

17:00 - 17:30 Tombola húzás, a versenyek díjjazása

17:30 - Táncház, Pásztortűz, Közös szalonnasütés nyárson
Azonosítás
Email-cím:
Jelszó:
Eseménynaptár
Partnereink